Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Борсата в Токио е на зелено, в Китай и Австралия – на червено

Китайските континентални фондови борси страдаха от слабостта на фармацевтичните и туристическите компании

Борсата в Токио е на зелено, в Китай и Австралия – на червено

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Азиатските фондови борси отново показаха смесена тенденция в четвъртък. Докато борсата в Япония отчете ръст след предходните празници, на континенталните китайски фондови борси бяха отчетени спадове. С малка промяна в курсове от предния ден Wall Street не зададе тласък на търговията, предава dpa-AFX.

В Токио Nikkei 225 се повиши с 1,8 на сто до 29 331,37 пункта.

Китайският бенчмарк CSI-300 с най-големите 300 корпорации от Китай загуби 1,09 на сто до 5067,78 пункта. В Хонконг  индексът Hang Seng нарасна с 0,4 на сто до 28 530,90 пункта. В Сеул местният бенчмарк KOSPI добави 0,32% до 3178,74 пункта.

Китайските континентални фондови борси страдаха, наред с други неща, от слабостта на фармацевтичните книжа. В рамките на борбата за ограничаване на пандемията в световен мащаб правителството на САЩ подкрепя отпадането на патентите за коронавирусните ваксини. САЩ стоят зад защитата на интелектуалната собственост, но пандемията е глобална криза, която изисква извънредни стъпки, заяви търговският представител на САЩ Катрин Тай в сряда. САЩ ще работят в рамките на Световната търговска организация (СТО) за изготвяне на съответното споразумение.

Слабост в Китай показаха и акциите на туристическите компании. Американската инвестиционна банка Citigroup установи в проучване, че туристическият бизнес все още е слаб въпреки опитите за възстановяване.

Напрежение имаше и с Австралия. Китай е спрял стратегическия си икономически диалог със страната "за неопределено време". Това доведе до понижения и на австралийските фондови борси, като индексът ASX 200 спадна с 0,37%, а повечето му сектори бяха на червена територия.

Джефри Халей от брокера Oanda е изненадан от силата на японските акции. Анализаторът подозира, че участниците на пазара залагат на благоприятни данни за пазара на труда в САЩ в петък.

„Инвеститорите и анализаторите не само очакват по-нататъшно увеличение на заетостта, те оочакват най-силното увеличение на заетостта за тази година през април", коментира фонд мениджърът от QC Partners Томас Алтман.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Азия азиатски борси

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Азия
Индексите на азиатските пазари започнаха седмицата колебливо